Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τα Οδοντικά Εμφυτεύματα είναι μεταλλικά ομοιώματα ρίζας δοντιού που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για την αντικατάσταση δοντιών που έχουν χαθεί.

Υλικό κατασκευής

Το υλικό κατασκευής τους είναι το τιτάνιο που είναι μέταλλο πλήρως βιοσυμβατό (δεν προκαλεί καμία αντίδραση ξένου σώματος στον οργανισμό και γι’ αυτό χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε πολλές ειδικότητες της ιατρικής, όπως ορθοπεδική, καρδιολογία, νευροχειρουργική κ.α.), αδρανές (δεν επηρεάζει την ανατομία και τη βιοχημεία των γύρω ιστών) και χημικά σταθερό (δεν οξειδώνεται και δεν αλλάζει η μικρομοριακή και μακρομοριακή σύνθεσή του στο περιβάλλον του οργανισμού). Στα περίπου 50 χρόνια της ιστορίας των εμφυτευμάτων στην οδοντιατρική, δεν έχει αναφερθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία ούτε ένα περιστατικό ανεπιθύμητων επιδράσεων στον οργανισμό (π.χ. αλλεργική αντίδραση, αντίδραση υπερευαισθησίας, αντίδραση ξένου σώματος ή καρκινογένεση).

Ποσοστά επιτυχίας

Τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων που αναφέρονται στην επιστημονική βιβλιογραφία είναι πάρα πολύ υψηλά, αν συγκριθούν με τις λοιπές ιατρικές και οδοντιατρικές πράξεις, με μέσο όρο περίπου 96,5%. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά μειώνονται ελάχιστα με την πάροδο του χρόνου. Σε εικοσαετείς επιστημονικές μελέτες τα ποσοστά επιβίωσης των εμφυτευμάτων είναι περίπου 90%.

Γύρω από τα εμφυτεύματα, πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και της εξέλιξης των υλικών της οδοντιατρικής επιστήμης. Τα σύγχρονα εμφυτεύματα δεν έχουν πολλές ομοιότητες με αυτά του 1995. Διαφέρουν ακόμα και από αυτά του 2010. Αυτός είναι και ο λόγος που η εξειδίκευση στη χειρουργική και προσθετική εμφυτευματολογία και η συνεχής ενημέρωση επάνω στα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και υλικά είναι η εγγύηση που μπορεί να προσφέρει ο ειδικός χειρουργός εμφυτευματολόγος και προσθετολόγος στους ασθενείς του.

Σχεδιασμός και τοποθέτηση

Τα εμφυτεύματα πρέπει να εναρμονίζονται απόλυτα με το στοματογναθικό σύστημα του ασθενή και να αποτελούν ένα τμήμα του οδοντικού φραγμού που θα λειτουργεί σε άριστη συνεργασία και αρμονία με τα υπόλοιπα μέρη του (φυσικά δόντια, οδοντιατρικές αποκαταστάσεις, ούλα, μύες, αρθρώσεις). Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να θεωρηθεί εγγυημένη η επιτυχία, λειτουργική και αισθητική, και η μακροχρόνια επιβίωση τους. Πέρα από τις γνώσεις και τα προσόντα του επεμβαίνοντος, για να έχει η χειρουργική τεχνική της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα,  θα πρέπει να συνοδεύεται από το σωστό θεραπευτικό σχεδιασμό σε σχέση με την κατάσταση του στόματος και τα υπόλοιπα δόντια και από τον τακτικό έλεγχο της συνολικής στοματικής υγιεινής του ασθενή.

Στην Οδοντιατρική Μέριμνα Θεσσαλονίκης, οι ειδικευμένοι οδοντίατροι Ροδίου Στυλιανός (Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος), Στράτος Αθανάσιος (Προσθετολόγος) και Ταραούνε Φάντι Φώτης (Ειδικός Ορθοδοντικός), αποτελούν την πλέον εξειδικευμένη ομάδα που θα αναλάβει να βρει τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις για την επιτυχή αντικατάσταση της απώλειας οδοντικών ιστών, αισθητικά και λειτουργικά. Στο πλαίσιο αυτό τα εμφυτεύματα κατέχουν κυρίαρχο λόγο στα θεραπευτικά σχέδια.

Εταιρίες εμφυτευμάτων

Στην εξειδικευμένη οδοντιατρική κλινική μας, ο ασθενής μπορεί να πληροφορηθεί πλήρως για κάθε λεπτομέρεια που αφορά τη χρήση και τις διαφορετικές επιλογές γύρω από τις αποκαταστάσεις με οδοντικά εμφυτεύματα. Επιπλέον, μετά από κατάλληλο αναλυτικό έλεγχο, ακτινογραφικό (πανοραμική ακτινογραφία, ενδοστοματική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης) και κλινικό (ενδοστοματική εξέταση, γύψινα εκμαγεία μελέτης και φωτογραφίες), μπορεί να ενημερωθεί για τις πιθανές θεραπευτικές επιλογές και να δει σε σχετικές παρουσιάσεις την πορεία παρόμοιων περιστατικών.

Η κλινική μας συνεργάζεται με αρκετές από τις πιο γνωστές παγκοσμίως εταιρίες εμφυτευμάτων και βιουλικών (υλικά μοσχευμάτων, βοηθητικά εξαρτήματα κ.α.) όχι μόνο σε επίπεδο προμήθειας υλικών, αλλά και στο πεδίο της ενημέρωσης και εκπαίδευσης συναδέλφων από όλον τον κόσμο, καθώς και στο πεδίο της εξέλιξης των εμφυτευματικών συστημάτων (καταχώρηση, στατιστική επεξεργασία και μελέτη των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων μετά από άδεια των ασθενών).

Εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση ως εγγύηση επιτυχίας

Η τοποθέτηση δέκα χιλιάδων και πλέον εμφυτευμάτων και αντίστοιχων αποκαταστάσεων την τελευταία 12ετία, μας προσφέρει ένα τεράστιο αρχείο περιστατικών που παρακολουθούνται σε σταθερή 6μηνιαια βάση. Η εξειδίκευση και η γνώση που προκύπτουν από αυτό θεωρείται από εμάς ως το σημαντικότερο στοιχείο της επιτυχίας των μελλοντικών ασθενών, αλλά και πηγή εμπειρίας στην αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών, που προκύπτουν σε ασθενείς που θεραπεύτηκαν με εμφυτεύματα στο παρελθόν.

Accessibility
Κλείσιμο
Αλλαγή Μεγέθους Χαρακτήρων
A- A+
Επισήμανση Links
Κείμενο σε Ομιλία

Μαρκάρετε όποιο κείμενο της σελίδας επιθυμείτε, για να το ακούσετε.

Κλείσιμο
Κάντε κλικ για να ακούσετε το μαρκαρισμένο κείμενο! Click to listen highlighted text!