3 λόγοι για τους οποίους το «απαλό» βούρτσισμα των δοντιών μας είναι καλύτερο από το «έντονο» βούρτσισμα

3 λόγοι για τους οποίους το «απαλό» βούρτσισμα των δοντιών μας είναι καλύτερο από το «έντονο» βούρτσισμα

  • 3 λόγοι για τους οποίους το «απαλό» βούρτσισμα των δοντιών μας είναι καλύτερο από το «έντονο» βούρτσισμα

Η αδαμαντίνη ή αλλιώς το σμάλτο του δοντιού είναι ο ιστός που περιβάλλει εξωτερικά κάθε δόντι, στην περιοχή της μύλης, και αποτελεί τον σκληρότερο ιστό στο σώμα του ανθρώπου. Η εσωτερική δομή της αδαμαντίνης μοιάζει με οστό, αλλά έχει μεγαλύτερη πυκνότητα και είναι πιο σκληρή καθώς αποτελείται κατά 96% από ανόργανα υλικά. Αρκεί να σημειωθεί οτι κάθε φορά που μασάμε τρόφιμα, ασκούνται δυνάμεις έως και 90 κιλά στα δόντια μας. Δεδομένου λοιπόν ότι το σμάλτο είναι σκληρό, μπορεί να φαίνεται λογικό  σε κάποιους, οτι ο σωστός καθαρισμός απαιτεί έντονο βούρτσισμα. Αυτό όμως, δεν ισχύει στην πραγματικότητα και οι βασικοί λόγοι είναι τρείς:

1. Το απαλό βούρτσισμα είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικό

Οι μαλακές οδοντόβουρτσες έχουν μαλακές, εύκαμπτες τρίχες που μπορούν να καλύψουν ολόκληρο το σχήμα του δοντιού. Στην αντίθετη περίπτωση, οι σκληρές τρίχες, ακριβώς επειδή δεν είναι αρκετά εύκαμπτες, δεν αφαιρούν τελικά την οδοντική πλάκα από ολόκληρο το δόντι.

2. Κρατά την αναπνοή μας φρέσκια

Οι λεπτές άκρες των ούλων είναι πολύ ευαίσθητες στο σκληρό βούρτσισμα. Όταν δεν καθαρίζονται σωστά προκαλείται φλεγμονή των ούλων με αποτέλεσμα την κακή αναπνοή και τελικά ακόμη και την απώλεια των δοντιών.

3. Το μαλακό βούρτσισμα προστατεύει τα ούλα σας

Η Οδοντική πλάκα είναι εχθρός, τόσο των δοντιών σας όσο και των ευαίσθητων ούλων σας. Τα νήματα μιας μαλακής οδοντόβουρτσας και οι απαλοί χειρισμοί, αφαιρούν την οδοντική πλάκα  χωρίς να τραυματίζουν τα ούλα. Οι σκληρές τρίχες, ξύνουν αργά τα ούλα, τα οποία δεν προστατεύουν πια τον αυχένα του δοντιού, ένα σημείο που είναι πολύ πιο ευαίσθητο στον πόνο. Επιπλέον το έντονο τρίψιμο των δοντιών με τη χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας, οδηγεί σταδιακά στην υποχώρηση της γραμμής των ούλων με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται η ρίζα, που είναι πιο μαλακή και επιρρεπής στα μικρόβια.

Να θυμάστε!

  • Χρησιμοποιούμε μαλακή έως μέτρια οδοντόβουρτσα, την οποία αλλάζουμε ανά δυο με τρείς μήνες
  • Καθαρίζουμε τα δόντια μας με λεπτούς χειρισμούς
  • Δεν παραλείπουμε να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας, μία ή δύο φορές τον χρόνο, για τον τακτικό έλεγχο των δοντιών μας και για να μας υπενθυμίζει τις οδηγίες για σωστό βούρτσισμα.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον προγραμματισμό της επίσκεψής σας σε έναν απο τους ειδικούς μας στην Οδοντιατρική Μέριμνα Θεσσαλονίκης, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Στράτος Αθανάσιος, DMD, CAGD - Προσθετολόγος Οδοντίατρος

Στράτος Αθανάσιος, DMD, CAGD

Προσθετολόγος Οδοντίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου TUFTS Boston, USA

Οδοντιατρική Μέριμνα Θεσσαλονίκης

Accessibility
Κλείσιμο
Αλλαγή Μεγέθους Χαρακτήρων
A- A+
Επισήμανση Links
Κείμενο σε Ομιλία

Μαρκάρετε όποιο κείμενο της σελίδας επιθυμείτε, για να το ακούσετε.

Κλείσιμο
Κάντε κλικ για να ακούσετε το μαρκαρισμένο κείμενο! Click to listen highlighted text!