Λεύκανση δοντιών: Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Λεύκανση δοντιών: Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

  • odmerimna-lefkansi-tzoka

Η λεύκανση είναι η πιο συντηρητική τεχνική που διαθέτει ο οδοντίατρος για τη βελτίωση της αισθητικής του χαμόγελου. Εφόσον τηρηθούν ιατρικοί κανόνες απο τον οδοντίατρο είναι απολύτως ασφαλής διαδικασία η οποία έχει ως στόχο την χημική διάσπαση των χρωστικών  με αποτέλεσμα την αλλαγή του χρώματος των δοντιών σε φωτεινότερους τόνους.

Η λεύκανση ως θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο δυσχρωμίες εξωγενούς αιτιολογίας  όπως είναι οι χρωστικές που επικάθονται στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού από τις καθημερινές μας συνήθειες (κρασί, τσάι, καφές, αναψυκτικά,κάπνισμα κ.α.) αλλά και ενδογενείς δυσχρωμίες όπως εκείνες που αφορούν απονευρωμένα δόντια.

Οι τεχνικές λεύκανσης είναι τρείς και περιλαμβάνουν την λεύκανση στο σπίτι, την λεύκανση στο ιατρείο και ο συνδυασμός τους.

  • Η λεύκανση στο σπίτι πραγματοποιείται με εξατομικευμένους μαλακούς νάρθηκες που κατασκευάζονται από τον οδοντίατρο,μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας. Στους νάρθηκες τοποθετείται συγκεκριμένος λευκαντικός παράγοντας, διαφορετικός για κάθε ασθενή ανάλογα με τον βιότυπο των δοντιών του. Οι ναρθηκες εφαρμόζονται το βράδυ στο ύπνο (6-8 ώρες) ή μέσα στην ήμερα (1 ώρα). Η διάρκειας της θεραπείας είναι περίπου 1-3 εβδομάδες ενώ το αποτέλεσμα είναι ορατό από την πρώτη εβδομάδα.
  • Η λεύκανση στο ιατρείο πραγματοποιείται από εξειδικευμένο οδοντίατρο με την χρήση λευκαντικού υψηλής συγκέντρωσης (επίσης εξαρτόμενου από τον βιότυπο των δοντιων) στο χώρο του ιατρείου. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 1 ώρα και τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από 2-3 εφαρμογές.
  • Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω αποτελέι την τρίτη μέθοδο λεύκανσης όπου το αποτέλεσμα είναι άμεσα οράτο και διαρκεί για σαφώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πριν την έναρξη της λεύκανσης προηγείται καθαρισμός των δοντιών για την απομάκρυνση μικροβιακής πλάκας, πέτρας και χρωστικών καθώς και κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων των δοντιών ή ανατομικών χαρακτηριστικών τους, που θα επηρέαζαν την λεύκανση.

Πιθανές ενοχλήσεις μπορεί να εμφανιστούν και συνήθως αφορούν ευαισθησία στο κρύο ή ευαισθησία στα ούλα. Οι ενοχλήσεις είναι παροδικές και περιορίζονται κατα την διάρκεια της λεύκανσης, όπου και σταδιακά αποδράμουν.

Σημαντικοί παράγοντες για την συντήρηση του αποτελέσματος αποτελουν η καλή στοματική υγιεινή καθως και οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον προγραμματισμό της επίσκεψής σας στην Οδοντιατρική Μέριμνα Θεσσαλονίκης, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Οδοντιατρική Μέριμνα Θεσσαλονίκης

Τζόκα Ευαγγελία, Οδοντίατρος

Ειδικευθείσα στην Αισθητική και Αποκαταστατική Οδοντιατρική στο ΑΠΘ.

Οδοντιατρική Μέριμνα Θεσσαλονίκης

Accessibility
Κλείσιμο
Αλλαγή Μεγέθους Χαρακτήρων
A- A+
Επισήμανση Links
Κείμενο σε Ομιλία

Μαρκάρετε όποιο κείμενο της σελίδας επιθυμείτε, για να το ακούσετε.

Κλείσιμο
Κάντε κλικ για να ακούσετε το μαρκαρισμένο κείμενο! Click to listen highlighted text!