Ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας και της ποιότητας των υλικών στις θεραπείες Οδοντικών Εμφυτευμάτων

Ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας και της ποιότητας των υλικών στις θεραπείες Οδοντικών Εμφυτευμάτων

  • odmerimna-emf-moutsios

Η ψηφιακή τεχνολογία, έχει κυριαρχίσει σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας και συνεχώς εξελίσσεται. Μετά από πολυετή έρευνα και δοκιμές, έχει πλέον λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οδοντιατρική, ανανεώνοντας την ροή εργασίας μεταξύ οδοντιατρείου και οδοντοτεχνικού εργαστηρίου, αντικαθιστώντας τις συντηρητικές τεχνικές για την διαχείριση των περιστατικών με νέες σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Τα τεχνολογικά μέσα που εξελίχθηκαν και χρησιμοποιούνται είναι οι ενδοστοματικοί και οι εργαστηριακοί σαρωτές (Intraoral & Bench scanners), τα σχεδιαστικά προγράμματα προσθετικών δοντιών (CAD Systems) και τα ρομποτικά μηχανήματα παραγωγής τους (CAM Systems-Milling machines, 3D-Printers).

Μέσω αυτών, επιτρέπεται στον κλινικό και στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, η καταγραφή δεδομένων με την υψηλότερη δυνατή ακρίβεια, η εφαρμογή των εργασιών σε κλίμακες πολύ μικρών διαστάσεων, η οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί με παλαιές μεθόδους, η προσομοίωση των προσθετικών αποκαταστάσεων στην οθόνη του υπολογιστή (Smile Design) για συζήτηση με τον ασθενή και τροποποιήσεις πριν την παραγωγή τους, βάση των προτιμήσεων στην αισθητική και των αναγκών στην λειτουργικότητα. Έτσι, ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται με πολλαπλά ραντεβού, αναισθησίες και αποτυπώματα.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης των παραπάνω τεχνολογικών μέσων είναι και η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται (π.χ ζιρκονία, τιτάνιο, κ.α.). Πρόκειται για υλικά υψηλής βιοσυμβατότητας και αυξημένης αντοχής που εξασφαλίζουν τη μακροβιότητα της αποκατάστασης. Η χημική τους σύσταση ποικίλει και επιλέγεται αλλά και τροποποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή στην αισθητική και λειτουργικότητα.

Τέλος, μέσω της αξονικής τομογραφίας και ειδικών βιοιατρικών προγραμμάτων και τρισδιάστατων εκτυπωτών, μπορεί να οριστεί η βέλτιστη θέση τοποθέτησης των οδοντικών εμφυτευμάτων πριν το χειρουργείο (π.χ σε σχέση με την ποιότητα και πυκνότητα του οστού). Αυτό επιτυγχάνεται με την κατασκευή χειρουργικών ναρθηκών, οι οποίοι αποτελούν τον καλύτερο οδηγό για τον επεμβατικό οδοντίατρο, μειώνοντας την οποιαδήποτε πιθανότητα λάθους ή αποκλισης από το σχέδιο θεραπείας στο ελάχιστο (3D Guided Surgery) και εξασφαλίζοντας καλύτερη υποδομή για την προσθετική εργασία.

Οδοντιατρική Μέριμνα Θεσσαλονίκης

Μούτσιος Αλέξανδρος, Πτυχιούχος Οδοντοτεχνίτης

Εξειδικευθείς στην ψηφιακή και ρομποτική Οδοντοτεχνική

Accessibility
Κλείσιμο
Αλλαγή Μεγέθους Χαρακτήρων
A- A+
Επισήμανση Links
Κείμενο σε Ομιλία

Μαρκάρετε όποιο κείμενο της σελίδας επιθυμείτε, για να το ακούσετε.

Κλείσιμο
Κάντε κλικ για να ακούσετε το μαρκαρισμένο κείμενο! Click to listen highlighted text!