Περιοδοντολογία: Γενικά

Περιοδοντολογία ονομάζεται ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις των ιστών που περιβάλλουν το δόντι, δηλαδή τα ούλα και το οστό. Οι συχνότερες καταστάσεις είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και οι υφιζήσεις των ούλων. Κυριότερη και πιο συνήθης αιτία των παθήσεων αυτών είναι η συσσώρευση μικροβιακής πλάκας.

Πότε πρέπει να επισκεφθεί κάποιος τον περιοδοντολόγο;

Η επίσκεψη στον περιοδοντολόγο είναι ωφέλιμη για όλους στα πλαίσια της διατήρησης της καλής στοματικής υγείας. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η περιοδοντίτιδα και γενικότερα οι παθήσεις των ούλων είναι «ύπουλες», καθώς λόγω της χρόνιας φύσης των νόσων δεν παρουσιάζονται οξέα συμπτώματα (πόνος και οίδημα) και έτσι τις περισσότερες φορές η διάγνωσή είναι τυχαία και γίνεται κατά την προσέλευση του ασθενή στο ιατρείο για κάποιον άλλο λόγο. Επίσης  το κάπνισμα, που είναι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας, συντελεί στην απόκρυψη συμπτωμάτων όπως η αιμορραγία των ούλων, η οποία θα αποτελούσε να ωθήσει κάποιον σε αναζήτηση θεραπείας. Ταυτόχρονα η χρήση καπνού είναι ένας από τους κύριους προδιαδεσικούς και επιβαρυντικούς παράγοντες της νόσου.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολυάριθμες τεκμηριωμένες αναφορές σε επιστημονικά άρθρα για τη σχέση της Περιοδοντικής Νόσου με τη Γενική υγεία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πόσο υγιή είναι τα ούλα σας;
Ελέγξτε την υγεία των ούλων σας κάνοντας στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Είναι τα ούλα σας πρησμένα; Συγκρίνετε τα ούλα σας με αυτά της εικόνας υγιών ούλων.
  • Ματώνουν τα ούλα σας κατά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντογλυφίδας ή οδοντικού νήματος;
  • Μήπως τα ούλα σας έχουν υποχωρήσει και τα δόντια σας φαίνονται μακρύτερα;
  • Μήπως κάποιο δόντι σας παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα;
  • Μήπως παρατηρείτε κίτρινο υγρό σας πύον, όταν κάνετε μασάζ στα ούλα σας με το δάχτυλο;
  • Μήπως κάποιο ή κάποια από τα δόντια σας έχουν αλλάξει θέση και έχουν εμφανιστεί κενά ανάμεσα στα δόντια σας;
  • Μήπως οι γονείς σας ή τα αδέλφια σας χάσανε πρόωρα τα δόντια τους;

Αν απαντήσατε ΝΑΙ σε μία ή σε περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε καλό θα είναι να επισκεφτείτε ένα περιοδοντολόγο για μια εκτίμηση της κατάστασης των ούλων σας.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου δημιουργίας και εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου δημιουργίας και εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου είναι οι παρακάτω:

  • Κάπνισμα
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Κακή στοματική υγιεινή
  • Ανοσοκαταστολή
  • Συστηματικά νοσήματα που προκαλούν διαταραχές της άμυνας του οργανισμού
  • Συνωστισμός δοντιών

Αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες τότε ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον Περιοδοντολόγο σας για έγκαιρη διάγνωση και αναχαίτιση πιθανών περιοδοντικών προβλημάτων. Στην Οδοντιατρική Μέριμνα Θεσσαλονίκης παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:

  • Θεραπεία ουλίτιδας
  • Χειρουργική περιοδοντική θεραπεία
  • Μη χειρουργική περιοδοντική θεραπεία
  • Θεραπεία περιεμφυτευματίτιδας
  • Θεραπεία υφιζήσεων των ούλων
  • Ουλοπλαστική
  • Διόρθωση ουλοβλεννογόνιων προβλημάτων
  • Επιμηκύνσεις κλινικής μύλης
  • Θεραπεία Νεκρωτικών Νόσων του Περιοδοντίου
  • Εξατομικευμένο πρόγραμμα επανελέγχων

Τι είναι η Ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή που αναπτύσσεται στα ούλα εξαιτίας της ανεπαρκούς απομάκρυνσης του μικροβιακού παράγοντα, δηλαδή της οδοντικής πλάκας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η αλλαγή του χρώματος σε σκούρο ερυθρό, η κακοσμία και η αιμορραγία τόσο στο βούρτσισμα όσο και αυτόματα σε βαρύτερες καταστάσεις. Σε περίπτωση που η ουλίτιδα παραμείνει αθεράπευτη, είναι πιθανό να οδηγήσει σε βαρύτερες καταστάσεις όπως αποστήματα και περιοδοντίτιδα. Ωστόσο, η ουλίτιδα είναι μια πάθηση εύκολα αντιμετωπίσιμη και πλήρως αναστρέψιμη. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται μια μορφή ουλίτιδας, η ουλίτιδα κύησης.

Η θεραπεία της ουλίτιδας πραγματοποιείται με την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και της τρυγίας δηλαδή με τον οδοντιατρικό καθαρισμό. Μέσα σε λίγες μέρες η υγεία επανέρχεται πλήρως και τα συμπτώματα υποχωρούν. Προσοχή!!! Παράγοντες όπως το κάπνισμα μπορεί να συντελέσουν στην υπόκρυψη συμπτωμάτων όπως η αιμορραγία καθώς προκαλούν αγγειοσύσπαση και μειώνουν την αιμάτωση των ούλων.

Περιοδοντολογία: Περιστατικό Βαριάς Ουλίτιδας

Τι είναι η Περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας και οφείλεται επίσης στη μικροβιακή πλάκα. Έχει τα ίδια συμπτώματα με την ουλίτιδα όσον αφορά το χρώμα των ούλων την αιμορραγία και την κακοσμία. Η διαφορά έγκειται ότι στην περιοδοντίτιδα υπάρχει απώλεια του οστού που υποστηρίζει τα δόντια. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε κινητικότητα των δοντιών, υποχώρηση των ούλων και ευαισθησία των δοντιών στα κρύα και θερμά ερεθίσματα. Η περιοδοντίτιδα αποτελεί πάντα εξέλιξη της ουλίτιδας και γι’ αυτό μπορεί να προληφθεί και να αναχαιτισθεί με την έγκαιρη διάγνωση. Η θεραπεία της μπορεί να είναι μη χειρουργική ή χειρουργική.

Εμφανής υποχώρηση των ούλων και του υποκείμενου οστού
Εμφανής υποχώρηση των ούλων και του υποκείμενου οστού
Με χρώμα οι περιοχές στις οποίες υπάρχει οστική απώλεια
Με χρώμα οι περιοχές στις οποίες υπάρχει οστική απώλεια

Μη χειρουργική περιοδοντική θεραπεία

Πραγματοποιείται απομάκρυνση των υπερουλικών αλλά και των υποουλικών εναποθέσεων πλάκας και τρυγίας (πέτρας), με τη χρήση συσκευών υπερήχων και ειδικών εργαλείων υποουλικής προσπέλασης. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 2-4 επισκέψεις, με βάση την σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ απαιτείται τοπική αναισθησία. Η διαδικασία δεν είναι επίπονη και συνήθως η επούλωση είναι ασυμπτωματική.

Χειρουργική περιοδοντική θεραπεία

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις της νόσου, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση του περιοδοντικού προβλήματος. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν οι εναποθέσεις τρυγίας (πέτρα) βρίσκεται κάτω από τα ούλα σε βάθος μεγαλύτερο των 5mm. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η χειρουργική διάνοιξη της περιοχής ώστε να αποκτήσει ο οδοντίατρος πρόσβαση και ορατότητα. Ασχέτως με την θεραπευτική αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου, η συχνοί επανέλεγχοι για απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μακροχρόνια διατήρηση των δοντιών στο στόμα.

Οστική ανάπλαση σε περιοδοντικές βλάβες

Στην πλειοψηφία τους οι περιοδοντικές βλάβες είναι μη αναστρέψιμες. Δηλαδή όταν υπάρχει οστική απώλεια συνήθως το οστό δεν μπορεί να ξαναδημιουργηθεί. Σε συγκεκριμένες όμως περιπτώσεις όπου οι οστικές βλάβες έχουν «ευνοϊκή» μορφολογία είναι δυνατόν να επιτευχθεί ένα ποσοστό οστικής ανάπλασης με την εφαρμογή αναγεννητικών τεχνικών που περιλαμβάνουν χρήση μοσχευμάτων.

Οστική αναγέννηση σε προγόμφιο της άνω γνάθου.

Περιεμφυτευματίτιδα

Ο όρος περιεμφυτευματίτιδα είναι αντίστοιχος του όρου περιοδοντίτιδα μόνο που αφορά τους ιστούς γύρω από τα εμφυτεύματα. Κατά αντιστοιχία με την ουλίτιδα μπορεί να επηρεάζονται μόνο οι μαλακοί ιστοί (ούλα), ενώ κατά αντιστοιχία με την περιοδοντίτιδα μπορεί να συνυπάρχει και οστική απώλεια. Τα συμπτώματα είναι αιμορραγία, διόγκωση και ερυθρότητα των ιστών γύρω από το εμφύτευμα, δημιουργία αποστημάτων, ενώ συνύπαρξη πόνου είναι σπανιότερη και ενδεικτική βαρύτερης βλάβης.

Οι θεραπευτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα φυσικά δόντια στην περιοδοντολογία καθώς και εφαρμογές συσκευών Laser για απολύμανση των μολυσμένων εμφυτευματικών επιφάνειών.

Περιστατικό Περιεμφυτευματίτιδας
Περιστατικό Περιεμφυτευματίτιδας

Υφιζήσεις των ούλων

Ο όρος αυτός αναφέρεται στην υποχώρηση των ούλων και την αποκάλυψη των ριζών των δοντιών. Η υφίζηση είναι δυνατό να οφείλεται σε περιοδοντίτιδα, όμως συνηθέστερος λόγος είναι ο λανθασμένος τρόπος και το τραυματικό βούρτσισμα των δοντιών, το οποίο όσο και αν φαίνεται περίεργο μπορεί να προξενήσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Η ανάταξη των βλαβών αυτών γίνεται με πλήθος τεχνικών, η περισσότερες από τις οποίες εμπλέκουν μικρή χειρουργική του περιοδοντίου (μοσχεύματα συνδετικού ιστού, ελεύθερα ουλικά μοσχεύματα, μετατοπιζόμενοι κρημνοί). Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάταξη των βλαβών είναι πλήρης και το αποτέλεσμα παραμένει σταθερό στη διάρκεια του χρόνου. Τέτοιες παρεμβάσεις καλό είναι να υλοποιούνται σε περίπτωση που συνυπάρχει αισθητικό πρόβλημα ή ευαισθησία σε ψυχρά και θερμά ερεθίσματα.

Κάλυψη υφίζησης σε κυνόδοντα και πλάγιο τομέα της κάτω γνάθου (ΠΡΙΝ)
Κάλυψη υφίζησης σε κυνόδοντα και πλάγιο τομέα της κάτω γνάθου (ΜΕΤΑ)

Πλαστική χειρουργική ούλων/Αισθητικές επιμηκύνσεις μύλης/Ουλικό χαμόγελο

Μήπως όταν χαμογελάτε τα μπροστινά σας δόντια φαίνονται να είναι πολύ μικρά και υπάρχει έκθεση μεγάλου τμήματος των ούλων σας; Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «ουλικό χαμόγελο» και οφείλεται στο γεγονός ότι τα ούλα σας δεν έχουν μετακινηθεί στην τελική τους θέση. Αν η κατάσταση αυτή συνυπάρχει με φλεγμονώδεις ιστούς με βαθύ κόκκινο χρώμα και αιμορραγία, τότε το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται σε κάποια βαριάς μορφής ουλίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα επιδιορθώνεται με την απομάκρυνση της πέτρας και της οδοντικής πλάκας. Σε άλλη περίπτωση, όμως, όπου το χρώμα των ούλων εμφανίζεται φυσιολογικό, τότε χρειάζεται διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση: η ουλοπλαστική. Έτσι ονομάζεται η μικρή χειρουργική επιδιόρθωση της μορφολογίας των ούλων στην περιοχή της αισθητικής ζώνης (6 άνω πρόσθια δόντια). Πρόκειται για μια διαδικασία ανώδυνη, αναίμακτη αν πραγματοποιηθεί με Laser, με ελάχιστο ή ανύπαρκτο μετεγχειρητικό πόνο και άμεσα ορατό αισθητικό αποτέλεσμα.

Νεκρωτικές περιοδοντικές νόσοι

Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες νόσους των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) που συνήθως δεν εμφανίζουν οξεία συμπτώματα, στις νεκρωτικές νόσους (Ελκονεκρωτική ουλίτιδα και Περιοδοντίτιδα) συνυπάρχουν έντονη αιμορραγία, κακοσμία, πόνος, ενώ μερικές φορές μπορεί να εμφανισθεί και πυρετός. Συχνά, οι μεσοδόντιες θηλές καταστρέφονται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κενά ανάμεσα στα δόντια, που ονομάζονται «Μαύρα τρίγωνα». Οι καταστάσεις αυτές απαιτούν άμεση αντιμετώπιση από ειδικό περιοδοντολόγο. Αρκετές φορές, μετά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, υπάρχει επιδιόρθωση των βλαβών. Ωστόσο σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αυτό δεν είναι πλήρως εφικτό. Σε κάθε περίπτωση, η άμεση αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για την αποδρομή των συμπτωμάτων και σταθεροποίηση της κατάστασης.

Σχηματισμός μαύρων τριγώνων ανάμεσα στα δόντια μετά απο θεραπεία Ελκονεκρωτικής ουλίτιδας
Σχηματισμός μαύρων τριγώνων ανάμεσα στα δόντια μετά απο θεραπεία Ελκονεκρωτικής ουλίτιδας

Εξατομικευμένο πρόγραμμα επανελέγχων

Η απάντηση στην ερώτηση «κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό;» δεν μπορεί να είναι σε καμιά περίπτωση ίδια για τον καθένα μας. Οι ανάγκες του κάθε ασθενή είναι διαφορετικές και καθορίζονται από παράγοντες όπως το επίπεδο στοματικής υγιεινής, το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες, οι ήδη υπάρχουσες βλάβες στα δόντια του η ύπαρξη ή όχι περιοδοντικής νόσου, ο ρυθμός σχηματισμού πέτρας. Είναι εύκολα κατανοητό ότι αν κάποιος έχει πολλές τερηδόνες, στεφάνες εμφράξεις, απονευρώσεις και προσθετικές αποκαταστάσεις στο στόμα του, ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και πρέπει να προσέρχεται στον οδοντίατρο συχνότερα από κάποιον που έχει ελάχιστα προβλήματα στο στόμα του. Κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο μας μετά την αξιολόγηση των αναγκών σας, σας προτείνεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επανελέγχων που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και μπορεί να μειώσει σημαντικά τα μελλοντικά προβλήματα και το κόστος οδοντιατρικής περίθαλψης!

Accessibility
Κλείσιμο
Αλλαγή Μεγέθους Χαρακτήρων
A- A+
Επισήμανση Links
Κείμενο σε Ομιλία

Μαρκάρετε όποιο κείμενο της σελίδας επιθυμείτε, για να το ακούσετε.

Κλείσιμο
Κάντε κλικ για να ακούσετε το μαρκαρισμένο κείμενο! Click to listen highlighted text!