Συμβουλές κατά τη Διάρκεια Απονευρώσεων

Οδηγίες κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση)

Κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας μπορεί να εμφανισθούν ενοχλήσεις ή/και πόνος στο δόντι και οίδημα στους παρακείμενους ιστούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να προβείτε στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Κάντε στοματοπλύσεις με χλιαρό προς ζεστό αλατόνερο στην περιοχή που ενοχλεί (διαλύστε 1 κουταλάκι αλάτι σε ένα ποτήρι νερό). Κάντε γαργάρες για 5 λεπτά και επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε 5 ώρες.
  2. Αν παρουσιαστεί πρήξιμο στην περιοχή τοποθετείστε πάγο εξωτερικά της για τον περιορισμό του οιδήματος. Τοποθετείτε τον πάγο μέσα σε νάιλον και μετά σε  πετσέτα ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα, και τον εφαρμόζετε στο μάγουλο για 10 λεπτά. Κάνετε 10 λεπτά διάλλειμα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία. Δεν είναι σωστή η παρατεταμένη επαφή του πάγου με το δέρμα προς αποφυγή πρόκλησης εγκαυμάτων.
  3. Επί πόνου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παυσίπονα (Depon, Panadol extra, mesulid, Algofren). Για τη δοσολογία μπορείτε να διαβάσετε τις οδηγίες ή να μας συμβουλευτείτε.
  4. Σε περίπτωση που ο πόνος δεν ελέγχεται με τα φάρμακα, τότε θα πρέπει να προσέλθετε στο ιατρείο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
  5. Στα δόντια στα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η θεραπεία συνήθως τοποθετείται ένα προσωρινό σφράγισμα. Από την ώρα της τοποθέτησής του καλό είναι να μην φάτε για 2 ώρες μέχρι να σκληρύνει και να σταθεροποιηθεί.
  6. Υπάρχει περίπτωση το σφράγισμα να φύγει είτε ολικώς είτε μερικώς. Συνήθως αυτό που συμβαίνει  είναι ότι αποσπάται ένα μικρό επιφανειακό τμήμα του σφραγίσματος. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μπορείτε να περιμένετε μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο σας ραντεβού. Αν όμως αντιληφθείτε ότι έχει απομακρυνθεί ολόκληρη η έμφραξη πρέπει  να προσέλθετε στο ιατρείο για αντικατάστασή της.
  7. Γενικά κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης και μέχρι την τελική προσθετική αποκατάσταση του δοντιού (είτε πρόκειται για σφράγισμα ή για στεφάνη), καλό είναι να προσπαθείτε να μασάτε στην αντίθετη περιοχή του στόματος, προς αποφυγή κατάγματος.
  8. Για οποιαδήποτε άλλη απορία ή κάποιο σύμπτωμα που δεν περιγράφεται παραπάνω μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Εκτυπώστε τις οδηγίες
Accessibility
Κλείσιμο
Αλλαγή Μεγέθους Χαρακτήρων
A- A+
Επισήμανση Links
Κείμενο σε Ομιλία

Μαρκάρετε όποιο κείμενο της σελίδας επιθυμείτε, για να το ακούσετε.

Κλείσιμο
Κάντε κλικ για να ακούσετε το μαρκαρισμένο κείμενο! Click to listen highlighted text!