Ορθοδοντική: Ειδικά

Στάδια ορθοδοντικής θεραπείας

Σε αδρές γραμμές μια ορθοδοντική θεραπεία περιλαμβάνει τρία στάδια:

  • Τη διάγνωση του προβλήματος
  • Τη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος
  • Τη μακροχρόνια διατήρηση/συγκράτηση του αποτελέσματος της θεραπείας

Τι είναι η συγκράτηση του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας;

Στη σύγχρονη ορθοδοντική η συγκράτηση αποτελεί απαραίτητο στάδιο για κάθε ορθοδοντική θεραπεία και στοχεύει στη μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος της θεραπείας. Το πρωτόκολλο συγκράτησης που θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση καθορίζεται από τον ορθοδοντικό, σε συνεννόηση με τον ασθενή και εφαρμόζεται μετά το πέρας της ορθοδοντικής θεραπείας. Η συγκράτηση επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους και η διάρκεια της ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση.

Τι είναι η ορθοπεδική θεραπεία στις γνάθους;

Η ορθοπεδική θεραπεία στις γνάθους στοχεύει στην αποκατάσταση αισθητικών ή/και λειτουργικών ανωμαλιών στο σκελετό του προσώπου, μέσω της καθοδήγησης της αύξησης ενός παιδιού που βρίσκεται σε ανάπτυξη.

Όταν η αύξηση ενός ατόμου έχει ολοκληρωθεί (λίγο πριν την ενηλικίωση), ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια της ορθογναθικής χειρουργικής, σε συνδυασμό με ορθοδοντική θεραπεία.

Τι είναι η ορθογναθική χειρουργική και πότε γίνεται;

Η ορθογναθική χειρουργική είναι χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στη μετακίνηση της μίας ή και των δύο γνάθων του προσώπου. Πραγματοποιείται από στοματογναθοπροσωπικό χειρουργό, υπό γενική αναισθησία, σε Νοσοκομείο και σε συνδυασμό με ορθοδοντική θεραπεία. Επιλέγεται σε περιπτώσεις ενηλίκων ασθενών, όπου υπάρχει σοβαρή σκελετική δυσαρμονία στο πρόσωπο, η οποία δε μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς μόνο με ορθοδοντική θεραπεία.

Τι είναι τα ορθοδοντικά μικροεμφυτεύματα;

Τα ορθοδοντικά μικροεμφυτεύματα είναι ειδικές μικροσκοπικές βίδες τιτανίου που τοποθετούνται στο στόμα του ασθενή και χρησιμοποιούνται ως βοήθημα/στήριγμα για να επιτευχθεί η επιθυμητή μετακίνηση δοντιών/γνάθων. Η τοποθέτηση τους είναι πολύ εύκολη και συνήθως απαιτεί μόνο μια μικρή αναισθησία των ούλων της περιοχής με επιφανειακό αναισθητικό (αλοιφή). Όλη η διαδικασία τοποθέτησης διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά. Το υλικό κατασκευής τους (κράμα τιτανίου) είναι απόλυτα βιοσυμβατό και χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε εμφυτεύματα στην ιατρική και την οδοντιατρική για περισσότερα από 30 χρόνια, χωρίς να έχει αναφερθεί πότε ανεπιθύμητη αντίδραση από τον οργανισμό. Μετά τη χρησιμοποίηση τους, τα ορθοδοντικά μικροεμφυτεύματα αφαιρούνται πολύ εύκολα και γρήγορα, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη ούτε για αναισθησία της περιοχής. Τα ορθοδοντικά μικροεμφυτεύματα τοποθετούνται από τον ορθοδοντικό, όταν κρίνει πως αυτό θα βοηθήσει στο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Πότε χρειάζονται εξαγωγές και γιατί;

Η ορθοδοντική θεραπεία τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί εξαγωγές μονίμων δοντιών. Συνήθως, όλα τα δόντια μπορούν να τοποθετηθούν σε σωστή θέση στο στόμα, ώστε να λειτουργούν σωστά και να είναι υγιή και όμορφα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι δυνατό, οπότε ο ορθοδοντικός επιλέγει να θυσιάσει ένα ή περισσότερα δόντια για να εξασφαλίσει τη μακροχρόνια υγεία και την ελκυστική εμφάνιση ολόκληρου του στόματος και του προσώπου.

Υπάρχουν κίνδυνοι κατά την πραγματοποίηση μιας ορθοδοντικής θεραπείας;

Η ορθοδοντική θεραπεία προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στη στοματική υγεία όσο και στην εμφάνιση κάθε ασθενή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που αν και συμβαίνουν σπάνια, απαιτούν εγρήγορση από τον ορθοδοντικό και κατάλληλες ενέργειες από τον ασθενή, τόσο για την έγκαιρη διάγνωση όσο και για την αντιμετώπιση τους. Σε αυτούς τους κινδύνους περιλαμβάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης/επιδείνωσης περιοδοντικών προβλημάτων ή τερηδονικών βλαβών, σε περιπτώσεις που η καθαριότητα των δοντιών δεν είναι ικανοποιητική και η θεραπεία δεν γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Στην κατηγορία των τερηδονικών βλαβών ανήκουν και οι λευκές κηλίδες, που μπορεί να εμφανιστούν στα δόντια κατά τη διάρκεια της θεραπείας και είναι συνήθως εμφανείς μετά την αφαίρεση των συσκευών σαν άσπροι λεκέδες στα δόντια. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η εξωτερική απορρόφηση του άκρου της ρίζας του δοντιού που συμβαίνει σε κάποιους ασθενείς κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η έκταση του προβλήματος είναι ελάχιστη και δεν έχει καμία απολύτως συνέπεια για την υγεία των δοντιών. Αν και σπάνιοι λοιπόν, οι κίνδυνοι αυτοί είναι υπαρκτοί και απαιτούν την προσοχή μας και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση τους.

Αλλάζει η ομιλία κατά την ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς (σιδεράκια) δεν επηρεάζει καθόλου την ομιλία, στις περιπτώσεις που οι μηχανισμοί τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά των δοντιών.

Σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται με γλωσσική ορθοδοντική, διαταραχές της ομιλίας μπορεί να εμφανιστούν αρχικά και να διαρκέσουν 1 έως 3 μήνες. Στο διάστημα αυτό παρατηρείται σταδιακή βελτίωση, ενώ σε κάποιο ποσοστό ασθενών (μικρότερο από το 1/3) κάποιου βαθμού διαταραχή μπορεί να παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Ακόμη και σε αυτούς τους ασθενείς, μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών συσκευών η ομιλία επανέρχεται πλήρως άμεσα.

Όταν η θεραπεία γίνεται με κινητές ορθοδοντικές συσκευές (μασελάκια) αρχικά παρατηρείται κάποια διαταραχή στην ομιλία, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις επανέρχεται πλήρως εντός 1-2 ημερών.

Κατά τη θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες, οι ασθενείς συνήθως αρχίζουν να μιλούν φυσιολογικά μέσα σε μερικές ώρες από την τοποθέτηση του πρώτου νάρθηκα.

Διαβάστε Περισσότερα: Ορθοδοντική – Γενικά Θέματα

Accessibility
Κλείσιμο
Αλλαγή Μεγέθους Χαρακτήρων
A- A+
Επισήμανση Links
Κείμενο σε Ομιλία

Μαρκάρετε όποιο κείμενο της σελίδας επιθυμείτε, για να το ακούσετε.

Κλείσιμο
Κάντε κλικ για να ακούσετε το μαρκαρισμένο κείμενο! Click to listen highlighted text!