Περιοδοντίτιδα και Γενική Υγεία

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας για τη σχέση της περιοδοντικής νόσου με τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις ανεπιθύμητες εκβάσεις κυήσεων.

Σακχαρώδης Διαβήτης και Περιοδοντική Νόσος

Η αμφίδρομη σχέση διαβήτη και περιοδοντίτιδας είναι εδραιωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί εκτεταμένες αγγειακές επιπλοκές και διαταραχές στην αμυντική ικανότητα του οργανισμού. Σαν συνέπεια αυτών η πιθανότητα κάποιος διαβητικός να εμφανίσει περιοδοντίτιδα είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχει κάποιος μη διαβητικός. Ακόμα η οστική απώλεια σε πάσχοντες από διαβήτη και περιοδοντίτιδα είναι μεγαλύτερη και συντελείται με ταχύτερους ρυθμούς.

Αντίστροφα όταν συνυπάρχει βαριά περιοδοντική νόσος μαζί με σακχαρώδη διαβήτη, ο γλυκαιμικός έλεγχος είναι φτωχότερος  (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη). Είναι αποδεδειγμένο ότι έλεγχος της περιοδοντικής φλεγμονής μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Περιοδοντική Νόσος και Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες που εξετάζουν τη σχέση της περιοδοντικής νόσου με την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως τα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Σε αρκετές από αυτές αναφέρεται ότι ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντίτιδα έχουν υψηλότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η χρόνια φλεγμονώδης φύση της περιοδοντίτιδας φαίνεται ότι επηρεάζει την αύξηση της παραγωγής μεσολαβητών της φλεγμονής όπως η CRP (C – αντιδρώσα πρωτεΐνη) κ.α. οι οποίοι αποτελούν δείκτες κινδύνου εκδήλωσης κάποιου καρδιαγγειακού επεισοδίου. Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς οι δύο νόσοι μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου (όπως πχ. το κάπνισμα) και υπάρχει δυσκολία στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Επιπλοκές κύησης

Τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιθανόν να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα σε περιοδοντική νόσο και την πιθανότητα πρόωρου τοκετού ή γέννηση λιποβαρών νεογνών. Δεδομένου του γεγονότος ότι τα δεδομένα είναι πολλές φορές αντιφατικά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις για την ύπαρξη μιας τέτοιας συσχέτισης.

Οστεοπόρωση και περιοδοντίτιδα

Αν και φαίνεται απολύτως λογικό να υπάρχει συσχέτιση αυτών των δύο νόσων, καθώς και οι δύο αφορούν την οστική μάζα και την οστική πυκνότητα, τα μέχρι σήμερα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο η οστεοπόρωση μπορεί να συντελέσει στην απώλεια δοντιών ή στην μείωση της οστικής τους στήριξης.

Διαβάστε επίσης: Περιοδοντολογία – Γενικά

Accessibility
Κλείσιμο
Αλλαγή Μεγέθους Χαρακτήρων
A- A+
Επισήμανση Links
Κείμενο σε Ομιλία

Μαρκάρετε όποιο κείμενο της σελίδας επιθυμείτε, για να το ακούσετε.

Κλείσιμο
Κάντε κλικ για να ακούσετε το μαρκαρισμένο κείμενο! Click to listen highlighted text!